Hoi! Heb jij wel eens van een veldoven gehoord? Waarschijnlijk niet, want veldovens bestaan al heel lang niet meer. Vroeger werd zo’n oven gebruikt om op de plaats waar ze een huis of boerderij wilden bouwen, stenen te bakken. Grote vrachtauto’s zoals nu om al die zware stenen te vervoeren, waren er immers toen niet. Daarom werden ze gemaakt op de plaats waar men ze nodig hadden.

In Frederiksoord gaan ze dit jaar tijdens Paard & Erfgoed (19 en 20 mei) weer een veldoven maken en op de oude manier stenen bakken. Omdat het best leuk is om te weten en te zien hoe dat vroeger ging, vertellen meester Willem en meester Thijs daar graag wat over. Kinderen van scholen uit de regio gaan daar een kijkje nemen. Behalve dat ze veel te weten komen over de tijd waarin steenovens werden gebruikt, gaan ze ook zelf aan de slag. Ze helpen ook bij het bouwen van zo’n oven.

Ook gaan ze lekker met de voeten in de leem (de grondsoort waarvan de stenen werden gemaakt) om die te ‘kneden’. Daarna wordt de leem in een houten vorm gedaan die zo groot is als de stenen moeten worden. Wat je dan krijgt heet een ‘vormeling’: klei in de vorm van een steen. Later wordt die klei dan gebakken en als het helemaal hard is geworden, heb je een steen.